no forward no reverse. 2014 dodge avenger 3.6 automatic trans

jigfeett

Hero Member
Joined
May 30, 2008
Messages
445
Points
18
Location
Pacific Northwest
Make
Dodge
Model
Avenger
Year
2014
Miles
118000
Engine
3.6
Just a curious question ,,, do Dodge avengers have problems with transmissions?
This car was driving and then parked for a few hours and now it has no forward and no reverse,
I just hear a whine when placed in any gear.
I checked the fluid level, even though no dipstick.
and it seems ok and does not stink
 

bp042665

transmission guy
Joined
Nov 26, 2012
Messages
801
Points
28
Location
Iva South Carolina
could have a stopped up filter or even a bypass valve stuck open and dumping the line pressure this is a 62te transmission and it was also noted for stripping out splines on the input hub
 

jigfeett

Hero Member
Joined
May 30, 2008
Messages
445
Points
18
Location
Pacific Northwest
thank you how do I check those items?
I am guessing the input splines require trans removal?
I will remove the pan this weekend to look at filter.
 

billr

wrench
Staff member
Joined
Mar 12, 2007
Messages
7,895
Points
63
Unlikely as it may be, check that you don't have a broken axle.
 

billr

wrench
Staff member
Joined
Mar 12, 2007
Messages
7,895
Points
63
To check axles? I don't have an official procedure, but you simply jack of one drive wheel, put the trans in park and try turning that one raised wheel by hand. If it will turn, something is broken and may well be an axle. While somebody is turning that raised wheel, go under and see if one end of either axle is turning but the other end isn't.
 

jigfeett

Hero Member
Joined
May 30, 2008
Messages
445
Points
18
Location
Pacific Northwest
I understand it takes a tester that has two gauges. One for low pressure and one for high pressure.
What I need is the port locations and pressure reading charts.
 
Top